Iedereen komt ze wel tegen: die gebeurtenissen en mededelingen waar je zó gevoelig voor bent, dat je meteen in de weerstand gaat: “Welke ‘gek’ heeft dat nu weer bedacht?” of “Hoe durven ze dit te bedenken of te doen?” zijn reacties in je gedachten, die meteen opborrelen. Voor je het weet teken je weer een petitie, steun je een actie of ‘hang’ je aan de telefoon om ……. Meestal bereik je niets of te weinig. Wel kost het doorgaans meer energie, dan je je bewust bent. Misschien net dat beetje, dat je nodig hebt of had, om dat ene project tot in de puntjes af te ronden of die ene prestatie te leveren. Je weet vaak niet eens, waardoor je dat beetje tekort kwam en vooral bij een ‘topprestatie’ gaat het om kleine verschillen.

Elke reactie kost energie
De meeste mensen zijn er zich niet van bewust, dat elke reactie energie kost; ook de reacties in je innerlijk. Letterlijk alles wat je denkt en doet kost energie en vaak meer dan je je bewust bent. Mensen die makkelijk met de stroom meebewegen, verliezen doorgaans minder energie, dan mensen die ‘snel’ in de weerstand schieten.
Je energie is eindig. Gelukkig krijg je ook energie van dingen die je doet; vooral die je leuk vindt, waar je plezier aan beleeft en die je een goed gevoel geven.

Waar wil jij je energie aan geven?
Om je energie zoveel mogelijk positief voor jezelf in te zetten is het goed om in allerlei situaties te bedenken of het wel de moeite waard is om er op te reageren of is het beter om mee te bewegen.
Voorbeeld: Je hebt het huis gevonden met alles er erin, erop en eraan, wat je wenst. Je verhuist er naar toe en dan blijken je buren regelmatig ‘jouw’ lucht te verpesten door in de achtertuin te roken. Je probeert afspraken met ze te maken, maar ze hebben geen begrip voor jouw probleem: een benauwd gevoel, doordat je de rooklucht ruikt. Misschien is je eerste reactie dan: “Ik ga een ander huis zoeken, want zo kan ik niet lekker in mijn eigen huis zijn. Overal ruik ik rook!” Het is ook mogelijk dat je eenvoudig bedenkt, dat jij lekker aan de voorkant van je huis buiten gaat zitten, waar je buren niet roken en je gewoon blijft genieten van dat geweldige huis, dat je eindelijk hebt gevonden.
Dit lukt je het beste als je goed in je vel zit, goed geaard en dicht bij jezelf bent.

De moeite waard
Bij alles wat je raakt, is het de moeite waard om jezelf af te vragen: “Is dit de moeite waard om energie in te steken of maak ik me druk over iets, waar ik niets of te weinig aan kan doen?” Denk maar eens aan regels van de overheid, je bank, het pensioenfonds, je verzekeringsmaatschappij, enzovoorts. Vraag je ook maar eens af, of je er echt last van hebt. Dat is zeker aan de orde, als het je rechtvaardigheids-gevoel aanraakt. Dan heb je er meestal al meteen een oordeel over, waardoor je in de weerstand schiet, terwijl je misschien heel makkelijk het probleem kunt omzeilen.
Kun je dit niet uitschakelen of ontwijken, dan zit er waarschijnlijk een onderliggend probleem onder; bijvoorbeeld: de controle verliezen, machteloosheid, zwak zelfbeeld, een angst, enzovoort. Stop dan eens energie in dit onderliggende probleem oplossen; eventueel met deskundige hulp.