Iedereen maakt dit wel eens mee; dat je in een vicieuze cirkel terecht bent gekomen. Soms krijg ik van potentiële klanten de opmerking. “Ik kan jouw dienstverlening (een tekstadvies) heel goed gebruiken, maar ik heb er bijna geen budget voor. Er moet eerst wat binnenkomen.” Herkenbaar?!
Eerst omzet willen draaien om een actie te betalen, waarmee je meer omzet denkt te gaan binnenhalen. Daarmee blijf je in het zelfde kringetje ronddraaien: De keuze niet durven maken voor een kleine investering, omdat je te weinig inkomsten hebt. Te weinig klanten binnen halen om voldoende inkomsten te realiseren om je verbeteringsslag te maken, waardoor je meer omzet draait. Je komt het overal tegen, zowel in het werk of zakelijke leven als in het privéleven van mensen.

Van kringetje tot ingesleten pad
In het werk of zakelijke draait het vaak om geldgebrek voor de investering om een verbeteringsslag te maken, zodat: er meer klanten komen, de omzet groeit, de winst groeit, de kosten dalen, enz. In het privéleven is dat bijvoorbeeld: tegen de kosten opzien voor dat stukje hulpverlening, dat je nodig hebt om je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven, die het zo hard nodig heeft.
Iedereen die hiermee worstelt en niet durft te kiezen om een stap te zetten, loopt het risico in het zelfde kringetje te blijven draaien.Je loopt dan als het ware steeds over het zelfde pad een rondje om steeds weer op het keuzemoment niet die keuze te durven maken, waarmee je de cirkel doorbreekt. in een vicieuze cirkel klein Je slijt het pad uit. Je verdedigt jezelf naar jezelf met het (excuus-)verhaal, dat je er omheen hebt gemaakt. Dat is vaak een angstverhaal. Het pad slijt ‘de grond’ in en wordt dieper. Het wordt steeds moeilijk om de cirkel te doorbreken, want eruit stappen wordt steeds moeilijker. Je hebt een gewoonte of patroon gekweekt en daarmee leg je eigenlijk de schuld buiten jezelf.

Dapper zijn
Als je dit herkent, probeer dan dapper te zijn en onderzoek of je een manier ziet om die cirkel te doorbreken; desnoods met een kleine stap eruit. Kijk bijvoorbeeld naar hoeveel je nu wel hebt om te besteden en wat je daarvoor gaat ontvangen, om daarmee weer een stapje te maken. Een paar van die kleine stapjes achter elkaar vormen ook een grote stap. Kleine verbeteringen leveren ook op. Er verandert iets in het positieve. Dat geeft je moed en het nodige enthousiasme voor het volgende stapje. Je creëert je eigen ‘sneeuwbal-effect’.

Crisis nodig
Doe je dit niet, dan heb je waarschijnlijk een crisis nodig om je vicieuze cirkel te doorbreken. Benader daarom het probleem al in een vroeg stadium als een crisis, zolang het nog te overzien is. Kies voor jezelf; voor de kans om je situatie te verbeteren. Al is het maar met een kleine stap. Zie wat er dan gebeurt en verras jezelf eens positief.