Even een kruiswoordpuzzel maken, vind ik soms lekker om de dag mee te beginnen; vooral op een vrije dag met een kop koffie. Niet te makkelijk, want dan voelt het als een invuloefening. Soms kom ik een omschrijving tegen, waar ik met geen mogelijkheid een woord voor weet, met de gevonden letters uit de kruisende woorden. Nu ook weer: ‘Facsimile’. Nooit van gehoord. Blijkbaar een typisch puzzelwoord. Wat zegt ‘Van Dale’ erover?
Facsimile: nauwkeurige nabootsing, reproductie; in het bijzonder van hand-
tekeningen, handschriften, prenten enz.

Puzzelen Onbestemd gevoel
Ik heb echt nog nooit iemand horen zeggen: “Hé; geef mij die facsimile eens even aan.” of “Waar heb je het facsimile neergelegd?” of “Wat een mooi facsimile!” Normaal gesproken gaat het dan over een kopietje of een reproductie.

Het nut?
Waarom blijven dit soort woorden bestaan. Het enige nut van deze woorden dat ik weet te bedenken is, kruiswoordpuzzels sluitend te krijgen. Jaarlijks verdwijnen er tientallen woorden uit de officiële woorden boeken, doordat ze al een aantal jaren niet meer worden gebruikt. Hoe is het dan mogelijk, dat dit soort woorden wel officieel blijven bestaan. Is dat alleen ‘ter (een klein beetje) lering en vermaak’ van de puzzelaars? puzzelen 2

Zo’n typisch puzzelwoord komt een beetje overeen met een (onbestemd) gevoel doorgronden. Je voelt je bijvoorbeeld op een bepaalde manier angstig of verlaten en je weet maar niet, waar dit gevoel vandaan komt. Je hebt zeg maar bijna alle letters van het woord en de omschrijving, maar je herkent het nog steeds niet. Je moet kijken bij de antwoorden om het te weten.
Je diepste innerlijk vertelt je uiteindelijk wel een keer, waar jouw gevoel vandaan komt en wat er achter zit. Een therapeut of een helder wetende helpt je hier graag mee, als je er zelf toch niet achter komt.
Bij de typische puzzelwoorden geloof ik niet, dat je diepste innerlijk deze woorden kent. Zelfs als je ze ziet en hebt opgezocht, voelen ze nog als volkomen onbekend aan. Het raakt echt geen enkel ‘snaartje’; ze passen namelijk totaal niet in deze tijd.