De afgelopen jaren hebben opdrachten verschillende keren geleid tot een samenwerking, die nog steeds voortduurt. Zo ondersteun ik de Ontwerpacademie met mijn kwaliteiten. Eerst met opbouwen en nu met door-ontwikkelen.
Meer bijzonder is de samenwerking met Jolette Lievaart van Centrum Helend Inzicht. Dit komt doordat deze samenwerking zich steeds lijkt te vernieuwen. Er ontstaan als vanzelf nieuwe projecten om samen te realiseren. We leren van elkaars kwaliteiten. Dit heeft mijn persoonlijke ontwikkeling een enorme zet gegeven. Samenwerken werd meteen een soort opleiding in energetisch werk. Doordat ik hier steeds meer van leerde en ging begrijpen kreeg ik ook steeds meer coaches en therapeuten als opdrachtgevers. Door deze kennis werd mijn gevoel nog meer verfijnt voor, hoe een tekst bij de lezer binnenkomt. In overleg met mijn opdrachtgevers stel ik nu soms ook de inhoud wat bij, zodat die nauwkeuriger weergeeft, waar het om gaat.

Zo is samenwerken voor mij op verschilletweesnijdend zwaard 0nde manieren een tweesnijdend zwaard. Naast een geweldig contact is het een leerschool, waarin ik mezelf ontwikkel en mijn kwaliteiten en diensten voor mijn adviesbureau verfijn. Tegelijk brengt het mooie resultaten als: nog betere teksten voor mijn opdrachtgevers. De uitleg bij mijn verbeteringsvoorstellen groeit steeds vaker uit tot sparren om taal en inhoud synchroon te krijgen met de gewenste uitstraling.
Daarnaast ben ik af en toe de ‘leraar’ en zie ik dat Jolette zich in haar taaluitingen ontwikkelt en dat daarmee tegelijk haar eigen gevoeligheid en bewustwording groeit voor, hoe haar taalgebruik energetisch werkt op een dieper niveau.

Natuurlijk leer ik van elke opdracht wel iets, maar in een samenwerking is dat zo veel meer. Je leert hierin ook je grenzen aan te geven naar de ander en de ander te respecteren en te accepteren, zoals die is. Sommige grenzen zijn min of meer blijvend en je ontdekt, dat andere grenzen verplaatsen, doordat je je ontwikkelt. Dat laatste houdt de samenwerking levendig, doordat je allebei in beweging bent. Zo is samenwerken echt meer dan de verschillende kwaliteiten bij elkaar opgeteld.