Regelmatig merk ik dat mensen heel anders schrijven, dan de manier waarop ze iets vertellen. Soms wordt de tekst daardoor bijvoorbeeld formeler of ze maken enorme gedachtesprongen. Ook nemen veel mensen minder goede gewoontes van anderen over in hoe ze formuleren (schrijven), waardoor de tekst dan meestal niet helemaal overeenkomt met wat ze willen uitstralen. Schrijf je teksten zoals je vertelt en overeenkomstig je (zakelijke) intentie. Dit is belangrijk voor een geschreven tekst om contact te maken met de mensen, die je er mee wilt bereiken.
Intentie
Als je intentie geld genereren is, krijg je een heel andere tekst, dan wanner je intentie is iemand helpen met jouw kennis. Voor een therapeut is dat bijvoorbeeld het verschil tussen je technieken aanprijzen/verkopen en mensen leren zelfredzaam te worden. En voor een hovenier zit het in planten en tuinmaterialen verkopen èn een buitenbeleving creëren, die veilig en rustgevend is: een tuin, die past bij je waarden van jou als hovenier.
Geld genereren is meestal productgericht en iemand helpen is gericht op iemand vooruithelpen met je kennis vanuit het probleem van de ander en hoe jij je daarin als specialist inleeft.
Herkennen
Een tekst gericht op geld generen is vaak een ‘gladde’ tekst. Alles staat erin, maar je mist de beleving van de aanbieder. Je voelt als het ware, dat het niet helemaal van binnenuit komt. Het is het verhaal van de goede verkoper, die alles weet te verkopen; ook als hij een product nauwelijks kent.
De tekst van iemand die je echt vooruit wil helpen straalt betrokkenheid uit vanuit zijn intentie; namelijk jou helpen. Dat voel je ook, als je die tekst leest. Juist bij de geschreven teksten van deze mensen kom je vaak te veel onduidelijkheid tegen in de vorm van slagen om de arm (veel kunnen en zullen) en gedachtesprongen, waardoor het verband verloren gaat tussen de zinnen. Dit ontstaat meestal door hun voorzichtigheid gemengd met enthousiasme.
Invoelende tekstschrijver
Herken je het laatste bij je eigen teksten, dan helpt het je om samen te werken met een invoelende tekstschrijver. Het is natuurlijk helemaal mooi, als er in die samenwerking een vorm van kennis-overdracht zit, waardoor je beter leert schrijven. Een invoelende tekstschrijver heeft aandacht voor jouw manier van communiceren, jouw persoonlijke woordkeus en die voelt aan, wat je eigenlijk bedoelt te ‘zeggen’. Wil je dat jouw verhaal goed binnenkomt bij je lezers, laat dan een invoelende tekstschrijver je teksten redigeren of schrijf je teksten samen met zo iemand. Zorg daarbij dat je zelf aan het ‘roer’ blijft staan. Jij bepaalt uiteindelijk, want je blijft tenslotte verantwoordelijk voor jouw teksten.