Met de voortschrijdende techniek en automatisering heb je steeds minder menselijk contact nodig. Je doet steeds meer handelingen zelf, zonder hulp van een ander. Het zijn vaak handelingen, waarbij je vroeger met iemand min of meer in contact kwam.

Betalingsverkeer
Kijk maar eens naar het betalingsverkeer. Vroeger haalde je het geld voor je boodschappen van de bank. Je had dan even contact met iemand achter de balie van de bank. De mensen die daar werkten herkende jou soms ook en jij hen. Nu haal je geld uit een automaat, als je nog cash wilt betalen.
Vroeger betaalde je overal met cash geld en daardoor had je even contact met
iemand.Contactarm Nu betalen heel veel mensen door te pinnen of zelf ‘contactloos’; je hoeft alleen maar een pasje of je telefoon tegen een apparaatje te houden. Je hebt niemand meer nodig. Het heet ook niet voor niets ‘contactloos betalen’.

Contact-arm
Door al die noodzakelijke menselijke contacten uit te schakelen, raken steeds meer mensen min of meer sociaal geïsoleerd of ze worden ‘contact-arm’. De enige sector, die hier echt op probeert in te spelen en profijt van heeft, is de verblijfs- en recreatie-sector. Daar proberen ze de gasten tijdens hun vakantie in een soort menselijk warm bad te dompelen met veel persoonlijke aandacht. Dat ‘moet’ dan wel avontuurlijk voelen en soms verrassend zijn, maar wel helemaal veilig en van alle gemakken voorzien. Zeker geen makkelijke opgave.

Je eigen keuze
Werkt dit wel? Ja op het moment, dat het gebeurt; maar ik vraag me wel af of het mogelijk is, om bijna een jaar van contact-arm leven te compenseren met een warm bad van een paar vakantie weken? Ik heb mijn twijfels hierover, daarom kies ik ervoor om bijvoorbeeld mijn boodschappen bij een bemenste kassa cash te betalen. Dat geeft gelegenheid voor een klein praatje. Dan heb ik toch weer even contact! Ook koop ik bij voorkeur mijn spullen in een winkel, i.p.v. via internet. Hoe contact-arm je leeft bepaal jezelf.