Iedereen kent dit wel. Terwijl je het ene doet, ben je in je hoofd al bezig met, wat je over een uur moet doen en met wat daarna komt. Zo kwam ik in een supermarkt bij de kassa. Daar stond een mevrouw haar volle kar opgejaagd uit te laden op de band. Ze ademde daardoor relatief snel en vooral oppervlakkig. Ze had ook nog wat vragen over bepaalde producten: of die nu wel of niet nog in de kortingsactie zaten, dus ook nog even overleg met de servicebalie. Dat alles gebeurde allemaal even jachtig.

Een voorval
Dat ik even moest wachten, maakte voor mij niets uit. Ik neem altijd de tijd om boodschappen te doen. Die ene minuut meer of minder gaat echt geen verschil maken op mijn dag. Toen ze klaar was verontschuldigde ze zich wel een keer of vier, vijf. Ik reageerde met: “Maak je niet druk en neem de tijd. Dat haasten is nergens goed voor.” We raakten erover aan de praat. Ze vertelde dat ze boodschappen op de automaat deed en dadelijk ook nog haar zoon van school moest halen en dan …… In de winkel vroeg ik haar langzamer te ademen en de adem zo laag mogelijk naar binnen te laten komen, zodat ze meer ging aarden. Ze voelde meteen meer rust in zichzelf komen en dat ze steviger op de grond kwam te staan. Ze vertelde dat ze juist vanuit de grote stad naar hier was verhuisd, omdat iedereen daar zo gejaagd is en elkaar opjaagt.

Opgejaagd zijn
Denken aan wat je straks allemaal nog moet doen en daar al mee bezig zijn in je hoofd, hebben we allemaal wel eens meegemaakt. Het gevolg is, dat je alles opgejaagd doet. Je besteedt niet al je aandacht aan, wat je op het moment doet. Die onrust strasnelletijdal je ook uit: snel en oppervlakkig ademen, snel praten, soms overdreven vaak op je horloge kijken, enz. Hierdoor doe je iedereen tekort en vooral jezelf. Je bent niet meer echt aanwezig, je bent minder vriendelijk of hartelijk tegen je omgeving en geeft je kind niet de aandacht die je wilt geven en die het verdient.

 Tijdverdichting
Op weg naar huis kreeg ik het beeld van tijdverdichting. Dat is wat je creëert, als je het ene doet en in je hoofd al met de komende taken bezig bent, Je verdicht dan voor jezelf de tijd, doordat je nu al naar je toe trekt, wat nog moet of gaat komen. Dat zorgt ervoor, dat je een gevoel krijgt, dat de tijd voorbij vliegt en je eigenlijk nergens tijd voor hebt. Je jaagt jezelf op. Dit voorkom je door meer in het moment te zijn, in het nu met al je aandacht bij, wat je nu doet. Goed contact maken met de aarde helpt je hierbij. Zet eventueel een wekker, als je ergens weer op tijd naar toe moet of op tijd aan iets moet beginnen. Dit helpt met ervoor zorgen, dat je daar pas mee bezig bent, als het werkelijk aan de orde is. Je doet dan veel beter, wat je nu moet doen; completer en vaak ook efficiënter.
Probeer het maar eens een tijdje; soms doe je in deze stand meer op een dag met veel minder moeite en je wordt er daardoor ook veel minder moe van. Je krijgt letterlijk weer de tijd.