Het is weer herfstvakantie. Voor sommige kinderen een reden om buitenschoolse-activiteiten over te slaan; anderen willen juist doorgaan met zo’n activiteit. Ik geef al jaren keepertraining aan de jeugd van een lokale voetbalclub; ook in de herfstvakantie. Vorig jaar was er in de herfstvakantie één keepertje naar de training gekomen samen met zijn opa. Niet erg, want alleen trainen geeft extra kansen voor hem.

Instructie wordt levensles
Het keepertje was pas een paar weken aan het trainen. Hij was keeper in een e-team; 9 jaar. Aan vallen en duiken moesten we nog werken. Hij maakte wat extra bewegingen bij deze acties, die hem vertragen. Die moest hij dus afleren. Daar gingen we mee aan de slag.

Eerst vertel ik hem, wat hij niet moet doen, maar dat werkt niet echt. Daarom vraag ik hem zijn aandacht te richten op wat hij wel moet of wil doen om deze actie goed uit te voeren. Het Leermoment Dan schiet ik de bal zachtjes naar hem toe. Eerst naar links en daarna naar rechts. Het werkt. In een soepele beweging duikt hij naar de bal en komt er ruim achter, zodat hij die helemaal kan pakken en opsluiten. Het ziet eruit alsof het vanzelf gaat; alles klopt.
De jongen is blij en ook zijn opa staat te stralen. Ik vertel de jongen, dat dit met alles zo werkt. Als je iets wilt of moet en je vindt het vervelend of moeilijk, richt dan je aandacht op hoe het voor jou wel lukt, beter gaat of het leuker maakt.

Het gaat om meer dan …
Dit soort momenten heeft ervoor gezorgd, dat ik nu al voor het 24-ste seizoen bij de club actief ben; waarvan 17 jaar als keepertrainer voor de jeugd. Het gaat mij niet speciaal om het voetballen. Ieder sport heeft zijn leuke kanten en overal waar jeugd wordt begeleid, ontstaan kansen om ze inzichten te geven, waar ze hun hele leven iets aan hebben. Het gaat altijd om meer leren, dan alleen de vaardigheid in een spelletje, sport, muziek maken, schilderen of tekenen, enz. Juist die momenten waarin je de kinderen iets extra’s meegeeft, maken deze activiteiten extra zinvol. Op zo’n moment wordt de activiteit middel om iets ‘waardevols’ te leren.