Wat betekent dat eigenlijk: “Je moet goed voor jezelf zorgen”? Dat betekent dat je altijd eerst voor jezelf mag kiezen. Dus dat doen, wat jij nodig hebt.

Geen egoïsme
Maar …..; als je voor jezelf kiest, wordt dat vaak egoïsme genoemd. Toch is voor jezelf kiezen geen egoïsme. Egoïsme is alleen aan jezelf denken, ongeacht wat dit voor een ander betekent. Voor jezelf kiezen betekent, dat je eerst aan je eigen behoeften denkt, voordat je anderen gaat helpen. Het is een soort ontmoeting met jezelf (je innerlijk), waarin jij kijkt naar, wat jezelf nodig hebt en daaraan tegemoet komt; zonder daarbij een ander expres te willen kwetsen. Zo zorg je ervoor, dat jij goed in je vel zit: in je kracht bent en optimaal gaat functioneren.

In ieders belang
Dat is in het belang van iedereen om je heen. Je voelt je verbonden met alles en ziet jezelf als dat deel van het grote geheel, waar jij verantwoordelijk voor bent. Voor jezelf kiezen is dus kiezen in het belang van alles en iedereen (om je heen). Zo gezien is voor jezelf kiezen, kiezen voor het belang van anderen, want…..; als jij goed in je vel zit, ben je pas goed in staat om anderen die aandacht te geven, die ze verdienen om er echt voor ze te zijn.