Een tijdje geleden werd ik door Jolette Lievaart gewezen op een vlog van Mindvalley over ‘Energy medicineer’ door Donna Eden. Ze vertelt daarin, hoe ze ‘Touch For health’ gebruikt om de energie (spierspanning) te meten bij haar cliënten. Ze kijkt zo of hun energie sterk is of wordt verzwakt door bijvoorbeeld: soorten voedingsmiddelen, medicijnen, vitaminen, gedrag van anderen, gedachten van anderen, aanraking, enz. Ze liet hiermee zien, dat eigenlijk alles je energie-systeem beïnvloedt, waar he mee in aanraking komt.Energie testen
Als iets niet goed voor je is, word je er zwakker door. Je spieren zijn dan iets minder sterk; bijvoorbeeld in een arm. Je spierkracht staat voor je energetische kracht. Is er iets juist wel goed voor je, dan ben je sterk en is je spierkracht ook sterk.

Onzekerheid in een boodschap
Dit vond ik heel intrigerend. Samen met Jolette, zijn we zelf op elkaar gaan testen om te zien, waar je allemaal op reageert. Dat is leuk om te doen en je verbaast je er over, hoe makkelijk je energetisch wordt beïnvloed.
Dit bracht mij op het idee om de uitwerking van zinnen te testen, die verschillend zijn geformuleerd met dezelfde boodschap; zoals:

Door deze behandeling zal je genezen.
Deze behandeling helpt je met genezen.
Door deze behandeling genees je.
Door deze behandeling kan je genezen.

Hieruit blijkt dat de ontvanger van de boodschap zwakker is als er onzekerheid in de formulering zit: de eerste en laatste zin. De tweede zin heeft geen onzekerheid, maar is ook niet stellig in zijn bewering. Bij deze zin is de ontvanger al veel sterker. De derde zin brengt de boodschap met zekerheid. Bij deze zin is de ontvanger gewoon helemaal sterk.

Dwang en abstracte taal in een boodschap
Daarna hebben we zelf twee zinnen getest waarvan er één met dwang in de formulering en één zonder:

Om te genezen moet je deze behandeling ondergaan.
Om te genezen biedt deze behandeling een mogelijkheid.

De eerste zin met moeten dus dwang maakt de ontvanger zwakker. Bij de tweede zin blijft de ontvanger sterk. Ook dwang in een boodschap verzwakt de ontvanger.

Dit deden we ook met een abstract geformuleerde zin en één zonder abstracte taal:

Door het doen van deze oefening herstel je.
Door deze oefening te doen herstel je.

Ook hierbij bleek dat de ontvanger bij de eerste zin zwakker was dan bij de tweede zin. De eerste zin heeft de abstracte formulering ‘het doen’. De tweede zin is actief geformuleerd en komt daardoor beter binnen bij de ontvanger.

Conclusie
Dit bevestigt wat ik zelf al inwendig voelde, als ik deze zinnen in mezelf zeg. De boodschap wordt niet alleen verstandelijk verwerkt, maar ook gevoelsmatig en energetisch. Als een boodschap door onzekerheid, dwang en/of abstracte taal de ontvanger verzwakt, is het effect ervan ook zwakker op de ontvanger. Hoe je je boodschap formuleert heeft dus zeker invloed op, hoe krachtig de boodschap bij de ontvanger binnenkomt; verstandelijk, gevoelsmatig en energetisch. Hiermee is aangetoond, dat aandacht besteden aan je formuleringen en zorgvuldig je woorden kiezen altijd loont.