Het is alweer zo’n twaalf jaar geleden, dat ik ’s-nachts wakker werd, doordat ik heel erg veel en lang moest boeren. Zo lang, dat het vanbinnen beurs begon te voelen. Opstaan en wat lopen hielp maar even. Het kwam steeds terug. Uiteindelijk viel ik laat in de nacht toch nog in slaap. De volgende dag op de fiets begon het weer. Zo erg, dat ik langzamer moest gaan fietsen. Bij elke inspanning moest ik boeren. Ik dacht, dat ik iets verkeerds had gegeten. Maar het verdween niet; ook niet na een paar dagen.

Een middenrif-breukje
Na ruim een week dus toch maar naar mijn huisarts. “Waarschijnlijk een middenrif-breukje”, zei hij.
‘Wat is dat?’ vroeg ik.
Het had te maken met het klepje van mijn maag, dat zit ter hoogte van je middenrif en dat sluit niet meer goed. Soms gaat dat over met wat rust. Ik kreeg wat maagzuurremmers mee. We gingen toch bijna op vakantie, dan is het daarna vast wel over, dacht ik.
Met de maagzuurremmers werd het boeren wel minder, maar het ging niet over. Ook niet in de vakantie. Na de vakantie werd ik doorverwezen naar de maag-darm-specialist. Een crisis-dosis maagzuurremmers verminderde de klachten, maar het ging niet over. Dus een ‘tuinslang’ inslikken om inwendig te kijken. Niets aan de hand. Dat functioneert prima. ‘Gaat u maar naar de cardioloog’.

Toch iets aan mijn hart
Daar op de fiets voor een hartfilmpje. Dit leidde tot een hart-katheterisatie. Er was een kransslagader dichtgeklapt en al helemaal verteerd. Doordat er nog een stukje stond te flapperen, was te zien, wat er aan de hand was. Het goede nieuws was: ‘Uw lichaam is al begonnen met zelf een bypass aan te leggen’. Ik kreeg medicijnen, waarmee ik bij wijze van spreken 80 kon worden: bloedverdunners, cholesterol-verlagers en na wat blijvende klachten ook bloeddruk-verlagers.

Herstel
Mijn klachten werden minder na verloop van tijd; ik kon alleen niet meteen te hard van start gaan. Ook dit verdween met de jaren.
Nu zo’n drie jaar geleden kreeg ik het gevoel, dat ik wel minder medicijnen kon gebruiken. Ik ging ze om de andere dag innemen. Geen klachten.
Na verloop van tijd dus ook maar de huisarts geïnformeerd. Ik vertelde hem dat ik alles wilde afbouwen.
Voor de bloeddrukverlagers moet dat lukken en misschien ook wel met de bloedverdunners, maar over de cholesterol-verlagers had hij zijn twijfels, omdat daar ook een stofje in zit, dat je aderwanden schoonmaakt en schoonhoudt. Wel elk jaar een bloedonderzoek om de boel in de gaten te houden. We kijken wat er mogelijk is.

Zelf ontdekken
ik kreeg zin in kaneel in mijn koffie. Dat doe ik nu ook bijna drie jaar altijd en iedere dag. Iemand vroeg daardoor aan mij: “Ben je met je cholesterol bezig?” Kaneel blijkt je cholesterol te verlagen. Dat bracht mij op het idee om te kijken, wat er nog meer helpt. Uit gesprekken met mensen en wat surfen op internet blijkt er eigenlijk heel veel te helpen.voeding en genezen klein

Ik vertrouw op het zelfherstellende vermogen van mijn lichaam en onder steun dit met energetisch werk. Ook heb ik mijn voedingspatroon aangepast en slik nu geen enkele medicatie meer. Wel blijf ik onder controle van mijn huisarts en wat blijkt tot nu toe zijn mijn bloedwaardes goed!

Een ruime keuze aan voedingsmiddelen met de zelfde werking als mijn pillen
Dit en nog meer heb ik allemaal gevonden voor mijn hart en bloedvaten.
Verbeteren van de bloedsomloop: Thee van verse rozemarijn, Saffraan.
Bloed verdunnend: Dille, gedroogde vruchten, Selderij(zaad).

Verwijden van de aderen: Noten, Selderij(zaad).
Gaat verstopping van de aderen tegen: Groene thee, Donkere chocolade, Rode wijn, Linzen.
Helpt plaque in je aderen voorkomen: Kurkuma, Havermout, Tomaten, Spinazie, Hagedoorn en Meidoorn (besjes eten of thee van de meidoorn).
Verlaagt je gehalte aan slecht Cholesterol: Kurkuma, Appels, Olijfolie, Avocado, Kaneel, Zwarte peper, Eieren (maar verhoogt het gehalte aan goed cholesterol).
Bloeddruk-verlagend: (Thaise) Basilicum, Olijfolie, Kaneel, Gember, Cayenne-peper, Kattenklauw, Selderij(zaad), Lavendel bijvoorbeeld als thee, Hagedoorn en Meidoorn (besjes eten of thee van de meidoorn).
Bloedzuiverend: Brandnetel, Tijm, Lavendel bijvoorbeeld als thee, Zwarte thee, Ananas, Eieren.
Helpt tegen vetophoping in de aderen: Vis die rijk is aan omega 3-vetzuren (zalm, makreel, tonijn, forel, haring en sardines).
Versterkt je aderen: Citrusvruchten, Zwarte thee.
Aderen schoonmaken, bloedsomloop stimuleren, bloeddruk verlagen en je gehalte aan slecht cholesterol verlagen, bloed-zuiverend: Knoflook, Uien.
Verlagen risico op hart- en vaatziekten: Noten, Asperges.

Overleg eens met je huisarts
Zoeken op internet is dus echt de moeite waard, als je gezondheidsklachten hebt en je van je medicijnen af wilt. Ga met die informatie eens praten met je huisarts, zodat je onder controle blijft en eventueel veilig je medicatie gaat verminderen of zelfs helemaal afbouwen. Misschien heeft je huisarts nog aanvullende eet en andere leefstijl tips voor je.